Viktigt inlägg om varför du ska byta till ekologisk frukt

Det var ett tag sedan som jag endast började köpa hem ekologisk frukt.
Den främsta anledningen var att det bara kändes konstigt att handla frukt som har varit besprutat med massa konstiga ämnen istället för att köpa obesprutade.
Innan jag gick över till ekologisk frukt trodde jag dessutom att så länge man sköljer frukten så försvinner nästan allt. Men det gör det inte. En stor mängd kemikalier går in i fruktköttet. Det är någonting som jag vägrar ge mina barn eller mig själv.
Läste ett väldigt bra inlägg om vilka de 5 frukterna är som vi bör undvika om de är inte är ekologiska.

Källan och text nedan: Naturskyddsföreningen.

//Cecilie

Äpple

Symbolen för hälsa ska väl ändå vara fräsch på riktigt? Vi tycker det, men i 9 av 10 äpplen hittades rester av bekämpningsmedel. I en del äpplen hittades karbendazim, ett ämne som misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande. Tyvärr går det inte att skölja bort, eftersom det finns i hela frukten.

Päron

Den här barnfavoriten innehöll rester av bekämpningsmedel i 7 av 10 tester. Sverige har ett ypperligt klimat för ekologisk päronodling. Ändå är svekologiska päron nästan omöjliga att hitta i butik. Byt till eko – visa svenska päronodlare att efterfrågan finns!

Citrus

Irriterad på att ekologisk citrus kan mögla om den ligger framme för länge? Det är för att den inte behandlas med imazalil. Ett ämne som förlänger fruktens hållbarhet – men som misstänks vara cancerogent och hormonstörande.
(Här måste jag tillägga att jag förvarar mina ekologiska citroner i kylen och de håller jättelänge)

Nästan alla citrusfrukter – 95 procent – innehöll rester av olika bekämpningsmedel. Mest i skalet, men också i fruktköttet. Dags för Sverige att göra som danska myndigheter: rekommendera ekologiska citrusskal till matlagningen.

Vindruvor

De söta små druvorna är bäst på att värst när det gäller flest sorters rester i samma prov. Och gissa hur många procent av druvorna som innehöll bekämpningsmedelsrester? 96 procent! Flera av medlen är känt problematiska. En del går inte att skölja bort eftersom de verkar inifrån frukten. Rester hittas även i russin och vin.

Banan

Fortsätt nobba fulbananerna! De är riktigt hårt besprutade och i 67 procent av testerna hittades rester. Men medlen är framför allt ett problem för miljön, odlarna och deras familjer. De utsätts för ett av världens farligaste bekämpningsmedel, parakvat. Det skadar naturen under en lång tid och människor som exponeras kan i värsta fall  drabbas av lungkollaps. Ämnet är förbjudet i Sverige och EU sedan länge, bland annat tack vare Naturskyddsföreningens arbete.
(kommentar från mig: ämnet är förbjudet i Sverige men vi kan ändå köpa bananer besprutade med det…)

De flesta tropiska frukter, som ananas och mango, kommer från lika hårt besprutade plantager.

Här kan du läsa hela Naturskyddsföreningens artikel, klicka här.

hämta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s